Snickerdoodle cookies
Ovaj recept sam našla na prekrasnom blogu Prstohvat soli,
a ja naravno ne bi bila ja da nisam nešto promijenila. Nije mi
zanimljivo uvijek se slijepo držati recepta, jer za mene je ljepota
kuhanja u kreativnosti i slobodi spajanja okusa. Rezultat su ovi
prekrasni keksići, idealni za ljubitelje začina, za grickanje uz mlijeko
i čaj, pogotovo u hladnim zimskim danima. Ovih dana je bilo više nego
toplo, ali zima nam se lagano približava, i jedan od tih zimskih dana
koji su na dolasku začinite ovim divnim keksima.
Ovi keksići su
najpoplarniji u Americi, mada se nagađa da potječu iz Njemačke. Naziv je
također jako simpatičan, i mada neki brzopleto zaključe da se radi o
keksima s kikirikijem (koji je glavni sastojak popularne čokoladice
imena Snickers), ovdje kikirikija nema.
Krenimo na recept.
230 g maslaca sobne temperature
2 jaja
150 g smeđeg šećera
150 g običnog bijelog šećera
1/2 žličice soli
2 žličice praška za pecivo
400 g brašna
korica jedne naranče
korica jednog limuna
1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića
1/4 žličice mljevenog klinčića
za umakanje:
6 žlica šećera (možete pomješati 3 žlice bijelog i 3 žlice smeđeg šećera)
4 pune žličice cimeta u prahu
Brašno prosijati, dodati mu prašak za pecivo.
Maslac
pjenasto umutiti mixerom, postepeno mu dodavati šećer u koji smo
umješali sol. Kad se poveže, dodati dva cijela jaja. Mixati i dodati
koricu naranče i limuna te ostale začine. Mixati i postepeno dodavati
brašno dok ne dobijete tijesto koje se ne lijepi. Možda će vam tijesto
tražiti još malo brašna da prestane biti ljepljivo, pa dodajte
prstohvat, dva, po potrebi.
Tijesto pokrijte prozirnom folijom i stavite u frižider na 1 sat.
Ugrijte pećnicu na 180°C.
Tijesto
izvadite i čupkajte komadiće tijesta da bi radili kuglice promjera 2-3
cm. Možete čupkati prstima ili vaditi komadiće žličicom. Kad kuham ,
draže mi je raditi prstima, pa sam ja čupkala rukama. Vi ne morate. :)
Ove kuglice umačemo u posudu u kojoj smo pomješali šećer i cimet.
I
sad, obično se za kuglicu uhvati cimet a šećera jako malo ili ništa.
Zato ja zaronim kuglicu u smjesu i palcem joj utisnem smjesu šećera i
cimeta u vrh. To kuglicu malo spljošti, ali nije bitno, zašto nije,
vidjet ćete u nastavku. Na ovaj način na vrhu spljoštene kuglice ostane
dio fine smjese šećera i cimeta, pa i sami kolačići izgledaju
atraktivnije.
Takve kuglice stavljajte na pleh koji ste prekrili masnim papirom za pečenje. Najbolje i najpovoljnije imaju Mueller i DM.
Slažite
ih razmaknute jedne od drugih jer kad ih sve posložite uzet ćete
staklenu čašu ravnog i debljeg dna i njome ćete blago pritisnuti naše
kuglice koje će se tako pretvoriti u okruglaste keksiće. I dalje među
njima mora biti razmaka jer će se još mrvicu raširiti tokom pečenja.
Ovim postupkom osim što smo ih pretvorili u keksiće, još smo bolje utisnuli šećer i cimet s vrha u sam keksić.
Pečemo ih 10 minuta na 180°C, ne dulje jer će nepotrebno otvrdnuti.
Kad
ih izvadite bit će mekani, kasnije malo otvrdnu. Iznimno su ukusni,
mirisni i tope se u ustima. Priprema zaista nije teška i brzo su gotovi.
Također, recept je dosta izdašan, jer od ove količine ćete dobiti više
od 60 keksića.
Radila sam ih za Božić i iznimno me raduje što su ga nakon toga isprobali i drugi i bili su oduševljeni! :)
Nema komentara:
Objavi komentar