subota, 4. veljače 2012.

Kremaste Parisienne kiflice


Sličan recept sam pronašla na Coolinarici, bez naputaka za pripremu kreme za punjenje, pa sam malo eksperimentirala i usprkos tome što sam bila skeptična i što mi je tijesto u početku bilo malo otvrđe, kasnije je postalo divno podatno i bio je pravi užitak raditi s njim. Dala sam im ime Parisienne jer su to podrijetlom francuske kiflice. Uz kavu, čašu mlijeka, za večeru ili doručak, ove su kiflice pun pogodak. Kad se tek ispeku jako su fine ali su sutradan: JOŠ BOLJE!

TIJESTO:
1 kg brašna
1 1/2 svježi kvasac
14 dag šećera
dva prstohvata soli
4 dl mlijeka + još 1 do 2 dl ako tijesto bude tražilo više vlažnosti
2 jaja
15 dag maslaca sobne temperature

Premaz: maslac+kristal šećer ili žumanjak+kristal šećer, po želji.

NADJEV OD VANILIJE:
1/2 litre mlijeka
4 žumanjka
2 pudinga od vanilije
2 vanilin šećera
6 žlica šećera
2 žlice maslaca
ekstrakt vanilije
korica domaćeg limuna i naranče

Kvasac pomiješati s 2 dl mlijeka i žličicom šećera ili meda. Pustiti da se diže.
Od svih sastojaka osim maslaca zamijesiti tijesto. Najbolje je prvo pomiješati suhe sastojke i onda dodavati mokre: kvasac, jaja i ostatak mlijeka. Ja sam ga mijesila mixerom do određenog trenutka a onda ga prebacila na svoju silikonsku podlogu na kojoj izrađujem tijesto. Tu sam ga još umijesila rukama da se dobro poveže.
Pustiti da se diže.
Istresti ga na dasku malo raširiti i razvaljati, premazati rastopljenim maslacem i presavinuti nekoliko puta. Opet ostaviti na toplom da se diže.

Tijesto podijeliti na pola ili na tri dijela, kako vam je lakše i rezati manje komade. Te komade valjajte u dužinu, tako da budu što duži, a širinu samo par puta. Ovaj dio procesa sam nažalost zaboravila uslikati. Ali da bi vam bolje objasnila kako to izgleda, nastojat ću vam to nacrtati. ;)  Ovo će sad izgledati poput sata likovnog u PAINT programu.



 Evo, nadam se da se iz ovog crteža može nešto skužiti!  :D

Možete raditi veće ili manje kiflice, to prepuštam vama na izbor. Tijesto je u ovom koraku jako podatno i divota je raditi s njime, nimalo se ne lijepi niti išta slično.
Kad ih izredate, posložite ih na pleh obložen masnim papirom. Ugrijte pećnicu na 180°C.
Premažite ih otopljenim maslacem ako želite da budu mekše ili ih premažite žumanjkom ako želite onu finu koricu. Na kraju ih pospite kristal šećerom. Pustite ih da se još 15-tak minuta dižu na plehu i stavite u pećnicu dok se fino ne zarumene.

POSTUPAK ZA NADJEV OD VANILIJE:

400 ml mlijeka staviti kuhati. Žutanjke izmješati sa šećerom, dodati 100 ml mlijeka, puding, vanilin šećer i koricu naranče i limuna. Mixati i u tu smjesu dodati 400 ml onog skuhanog mlijeka, sve izliti u onu posudu u kojoj se kuhalo mlijeko i staviti na laganu vatru i lagano miješati. Dosta se brzo počne zgušnjavati. Najbolje je miješati s onom dugom žlicom koja ima rupu na sebi. Kad se zgusne maknuti s vatre, brzo miješati da se ne naprave grude i dodati maslac, miješati da se otopi i pustiti da se hladi. Ovo je dosta gusta smjesa koja je idealna jer se neće razlijevati i curiti iz tijesta.
Puniti jednu polovicu kiflica smjesom, preklapati je i prstima učvrstiti da smjesa ne iscuri. Ova količina punjenja je oveća tako da možete bogato puniti kiflice, da budu pune kreme i tako još finije.
A sad slikice...





Nadam se da vam se sviđaju i da ćete se odlučiti na pripremu! Dobar tek!

3 komentara:

  1. prekrasne kilice!!
    idem proučavati motanje

    OdgovoriIzbriši
  2. mmmm odlično izgledaju :) često tako motam kiflice, samo s drugim punjenjem

    OdgovoriIzbriši
  3. Kiflice šarmamtno, meko i mirisno djeluju, a zgodan mi je i ovaj crtež :)

    OdgovoriIzbriši