petak, 10. veljače 2012.

BUHTLE

Cure na forum.hr su željele isprobati recept po kojem radim svoje buhtle pa evo, ovaj je za njih. Inače, recepata za buhtle ima mali milijun, svaki je ponešto drugačiji, a cilj je naravno ispeći najmekše i najfinije buhtle.



1 kg mekog brašna
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
20 dag maslaca
10 žlica šećera
strugana korica domaćeg limuna i naranče
4 dl mlijeka 
1 prašak za pecivo
1 svježi kvasac
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pekmez za punjenje
šećer u prahu za posipanje
maslac za premazivanje buhtli (oko 10-15 dag)


S malo mlijeka i šećera izmješati kvasac i neka se diže na toplom.


Prvo umutite jaja, šećer i sol, postupno dodajite vrhnje, omekšali maslac, kvasac, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, vanilin šećer i ribanu koricu limuna i naranče.
Izmješati mixerom s nastavkom za tijesto a kad postane preteško prebaciti na pobrašnjenu plohu i malo ga doraditi rukama. Prebaciti ga u posudu premazanu s kap dvije ulja, pokriti krpom i staviti na toplo da se diže. 
Kad se tijesto fino digne, pobrašnite radnu plohu, tijesto prebacite na nju i valjajte na prst debljine. Režite trake po širini i onda ih prerežite po dužini. Neka vam svaki komad tijesta bude otprilike 5 za 5 cm. Komade punite pekmezom, zatvorite i stisnite spojeve tijesta rukama kako pekmez ne bi iscurio,  oblikujte loptice. Tijesto je fino i s njime se zaista da lako raditi. Slažite ih u pleh namazan maslacem i premažite ih maslacem. Prekrijte ih kuhinjskom krpom, nek se još malo dižu. Bilo bi dobro izbjeći promjenu temperature u prostoriji da vam se buhtlice ne bi "prehladile", jer onda se ne dignu do kraja.
Peći ih na 190 °C  30 min. Posuti šećerom u prahu i poslužiti. 








Nema komentara:

Objavi komentar