BUHTLE
Cure na forum.hr su željele isprobati recept po kojem radim svoje buhtle pa evo, ovaj je za njih. Inače, recepata za buhtle ima mali milijun, svaki je ponešto drugačiji, a cilj je naravno ispeći najmekše i najfinije buhtle.
1 kg mekog brašna
4 jaja
2 dl kiselog vrhnja
20 dag maslaca
10 žlica šećera
strugana korica domaćeg limuna i naranče
4 dl mlijeka
1 prašak za pecivo
1 svježi kvasac
1 vanilin šećer
prstohvat soli
pekmez za punjenje
šećer u prahu za posipanje
maslac za premazivanje buhtli (oko 10-15 dag)
S malo mlijeka i šećera izmješati kvasac i neka se diže na toplom.
Prvo umutite jaja, šećer i sol, postupno dodajite vrhnje, omekšali maslac, kvasac, mlijeko, brašno i prašak za pecivo, vanilin šećer i ribanu koricu limuna i naranče.
Izmješati mixerom s nastavkom za tijesto a kad postane preteško prebaciti na pobrašnjenu plohu i malo ga doraditi rukama. Prebaciti ga u posudu premazanu s kap dvije ulja, pokriti krpom i staviti na toplo da se diže.
Kad se tijesto fino digne, pobrašnite radnu plohu, tijesto prebacite na nju i valjajte na prst debljine. Režite trake po širini i onda ih prerežite po dužini. Neka vam svaki komad tijesta bude otprilike 5 za 5 cm. Komade punite pekmezom, zatvorite i stisnite spojeve tijesta rukama kako pekmez ne bi iscurio, oblikujte loptice. Tijesto je fino i s njime se zaista da lako raditi. Slažite ih u pleh namazan maslacem i premažite ih maslacem. Prekrijte ih kuhinjskom krpom, nek se još malo dižu. Bilo bi dobro izbjeći promjenu temperature u prostoriji da vam se buhtlice ne bi "prehladile", jer onda se ne dignu do kraja.
Peći ih na 190 °C 30 min. Posuti šećerom u prahu i poslužiti.
Nema komentara:
Objavi komentar